FOTOD: Eesti toidukultuuri tippsündmus keskendus saartel valmivatele hõrgutistele
Nädalavahetusel toimus meie toidukultuuri aasta tippsündmus ehk Maitsev Eesti. Selle põhikorraldajad on Eesti Peakokkade Ühendus ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon.
Festivali Maitsev Eesti (Tasty Estonia) on väidetavalt peetud nüüdseks juba kolmkümend korda!
Selgi korral pakuti festivalil degusteerimiseks “ehedaid Eesti maitseid”, nii söödavat kui joodavat. Kuna 2024 on ametlikult Saaremaa, Muhu js Ruhnu maitsete aasta, siis neilt olid ka festivali ühed suuremad väljapanekud.
Muidu aga, festivali märgusõnadeks võiksid olla “uued huvitavad talud ja väiketootjad”. Samas, enamiku nende toodete müügihinnad olid päris krõbedad.
Soodne pilet
Pilet festivalile Maitsev Eesti oli küllaltki soodne, ühe päeva pilet kümnekas ja kahe päeva oma seitseteist eurot. Mistõttu huvilisi jagus kenasti ürituse mõlemale päevale.
Piletihind muide sisaldas ka tasuta degustatsiooni pokaali.
Kui nüüd mingil määral veidi kriitiliseks minna, siis seda erinevat toiduvärki võinuks rohkem olla. Nii leidsid ka paljud küsitletud, Maitsev Eesti külastajad.
Alkoholivalik eriti suur
“Alkoholi osa on liiga suur. Tundub, et festival ongi rohkem üles ehitatud napsile. Tohutu valik (kodumaiseid) õllesid, džinne, veine, viina jne. Kes nende degusteerimist tõsisemalt võttis, oli päeva lõpuks igal juhul paratamatult korralikult svipsis/purjus. Kodumaiste tootjate toidupoolist oli esil selgelt vähem, kuigi maitsta sai näiteks suurepäraseid Saaremaa kalatooteid, põnevaid uusi leivasorte (näiteks küüslauguleib) ning siin-seal juustugi. Kuid tervikuna üritus ikkagi meeldis”, kinnitasid näiteks keskealised toidugurmaanidest sõbrannad.
Osalejate nimistust hakkasidki silma näiteks A.Le Coq, Allikukivi Veinimõis, Andersoni Pruulikoda, Atla Distillery jne.
Vahemärkusena. Mingis boksis pakuti lahkesti koguni vetikanapsi! Kuid ise sai proovitud hoopis ülihead ehedat leivakalja, oli vististi Saaremaa oma, mille purk maksis festivalil kaks ja pool eurot.
Aasta kokaks valiti Jevgeni Kolikov
Mõistagi ei piirdunud festival Maitsev Eesti ainult kodumaiste toitude/jookide tutvustamisega. Eraldi toimusid mitmederialased konkurssid, võistlused.
Üheks olulisemaks neist võis pidada ilmselt Aasta koka valimist. Selle hinnatud tiitli omandas Jevgeni Kolikov, kes töötab Kakumäe jahisadamas asuvas restoranis Puri.
Viimasel ajal on moes marineeritud vihmaussid nõgestega. Rohevärk, kliimaminister kiidab , Nämm, nämm...